* μαρξιστικά κείμενα, στοχασμοί, απόψεις, για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα * αναλύσεις * ιδέες * και ότι έχει σχέση με τον άνθρωπο σήμερα...
Γ. Βήχας: «Να ακουστεί η φωνή τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην καρδιά της Ευρώπης»

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας



"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

..........Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

Powered By Blogger

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Δεν θα φύγουν εάν δεν υπογράψουν και τα τελευταία «συμβόλαια θανάτου»…


Γράφει ο Μαγια  (από το: paradrasi.gr)


Μην εκπλήσσεστε και μην εξανίστανται με την τυφλή υποταγή του δίδυμου της συμφοράς, Σαμαρά - Βενιζέλου, στις νέες αξιώσεις της τρόικας μετά τους λεονταρισμούς για το τέλος των Μνημονίων.
Αυτός είναι ο ρόλος των πειθήνια υπάκουων κυβερνήσεων, των δουλοπρεπών συνεργατών των επικυρίαρχων. Ρόλος μαριονέτας, ώστε να νομιμοποιούν και να εφαρμόζουν τις θρασύτατες, προκλητικές, ταπεινωτικές και αποικιοκρατικές απαιτήσεις των δανειστών.


Ναι σε όλα, χωρίς προσχήματα και αστερίσκους. Όλα εις βάρος των πολιτών. Όλα υπέρ των δανειστών.

Τι κι αν έχουν γίνει ρόμπες ακομβίωτες. Τι κι αν τους συμπεριφέρονται σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Όχι, δεν έχουν τσίπα! Θα δεχτούν, όπως μονότονα επαναλαμβάνουμε, όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για νέο αίμα. Θα υπογράψουν και τα τελευταία «συμβόλαια θανάτου». Θα τελειώσουν μέχρι κεραίας τη «δουλειά», που ανέλαβαν. Δεν θα φύγουν εάν δεν ολοκληρώσουν την καταστροφική αποστολή τους.
Η Ελλάδα είναι η μόνη μνημονιακή χώρα, η οποία έχει αυτή την κατάπτυστη αντιμετώπιση από τους δανειστές.
Και ενώ βιώνουμε την περίοδο της απόλυτης υποταγής στα ξένα συμφέροντα, δεν έχει προηγούμενο η νέα επιχείρηση εκβιασμού, εξαπάτησης και υποταγής του λαού, από τους γκεμπελίσκους της Διαπλοκής. Βαφτίζουν «εθνική ανάγκη και πατριωτικό καθήκον» τα συμφέροντα των αρπαχτικών και την αποσάθρωση της κοινωνίας και της χώρας.
Είναι προφανές ότι απευθύνονται τους αχαρακτήριστους Γραικύλους, κατά την εσαεί επίκαιρη ρήση του Αλ. Παπαδιαμάντη. Εξ ου και η επιμονή τους στα καταγέλαστα φληναφήματα περί «σκληρών διαπραγματεύσεων», που …υπονομεύει ο ΣΥΡΙΖΑ (το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;…).

Η χώρα οδηγείται σε καταστροφή με ανείπωτες διαστάσεις.
Σ΄ αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έλαχε το ραντεβού με την Ιστορία, έχει χρέος να βγει από την Κουμουνδούρου, για να συναντήσει την κοινωνία! Να καταστήσει υπόθεση του βαρυγκωμούντος λαού την οικοδόμηση μιας ευρείας δημοκρατικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας, ικανής να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές, συγκροτώντας μια κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας, που θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια, την ελπίδα και το χαμόγελο στα χείλη μας.
Θα το επαναλάβουμε: 
Μόνο τότε, με τον λαό συμμέτοχο, οι αδίστακτοι Τροικανοί θα αναγκασθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι με τους υποτακτικούς τους, αλλά με ακηδεμόνευτους, συγκροτημένους και αποφασισμένους εκπροσώπους της κοινωνικής πλειοψηφίας.

__________________

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Λαφαζάνης: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα φεύγει...

      πολιτική       

Λαφαζάνης: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα φεύγει 


«Δε θα παρακαλάμε τους τροϊκανούς υπαλληλίσκους, είμαστε κυρίαρχη χώρα»...
«Με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η τρόικα δεν θα ξαναέλθει στην Ελλάδα, είναι οριστικό, είναι απόφασή μας, τα μνημόνια θα καταργηθούν και θα διαπραγματευτούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που...
θα πετύχουμε», τόνισε το πρωί της Τρίτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας τους δανειστές, "υπαλληλίσκους".
«Να φύγει η τρόικα το συντομότερο δυνατό και να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Δεν θα παρακαλάμε τους τροϊκανούς υπαλληλίσκους της τρόικας, είμαστε κυρίαρχη χώρα...», ειπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΙ.
«Είναι υπαλληλίσκοι των υπαλληλίσκων ενός πολικού διευθυντηρίου που κάθεται στην άκρη και παίζει όπως η γάτα με το ποντίκι την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτήρισε την τρόικα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κάνοντας λόγο για «νεοαποικιοκρατία», σημείωσε ότι «πρέπει η Ελλάδα να πάψει να είναι πειθήνια στους πιστωτές της. Έχουν ευθύνες για την κατάσταση της Ελλάδας οι δανειστές, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «στην Ευρώπη μπήκαμε για το καλό του Ελληνικού λαού, όχι για να είμαστε ο καρπαζοεισπράκτορας».
«Η συνεννόηση δεν είναι θέμα διαθέσεων ή δημόσιων σχέσεων, οι διαφωνίες μας είναι άκρως πολιτικές» επισήμανε, ενώ για τους 180 βουλευτές τόνισε ότι δεν βρίσκονται «είναι όνειρο θερινής νυκτός.»
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι ο κ. Λαφαζάνης ουσιαστικά κάνει λόγο για ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή δραχμή.
Παραδέχθηκε δε ότι «όταν η πορεία της χώρας σου εξαρτάται από τους δανειστές, τότε δυστυχώς θα έχουμε τέτοιες διαπραγματεύσεις».
«Βρισκόμαστε στην τελική επιθεώρηση των δανειστών. Υπάρχουν και όρια σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, σε αυτή ο καθένας θα βγάλει τα όπλα του γιατί είμαστε στο τελικό σημείο». Ο κ. Καραγκούνης ζήτησε «να ομονοήσουμε στα βασικά βρισκόμαστε με το ένα πόδι εντός μνημονίου.»
«Δεν μπορούν να δεχθούμε σε όσα ιδεολογικά λέει η τρόικα η τα παπαγαλάκια τα εγχώρια της τρόικας και τα συμφέροντα που είναι κάτω απ΄το τραπέζι και το τρίτο η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει συμφωνίες είναι πρωτοφανές. Θέλουν να διασφαλίσουν τα λεφτά τους... Προσπαθούν να στείλουν πολλά μηνύματα» εξήγησε.
«Με αυτούς που καταγγέλλουν τους διεθνείς τοκογλύφους του Citi συναντώνται στον ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε ο κ. Καραγκούνης.

Κουτσούκος: «Όχι» σε νέες απαιτήσεις
Στις απαιτήσεις των δανειστών να διορθωθεί εκ νέου η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Ας το ξεχάσουν όσοι λένε τέτοια πράγματα ας το ξεχάσουν να βρουν άλλη Βουλή κι άλλη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι γνωστές οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ τις έχουμε δημοσιοποιήσει», παρατήρησε ο κ. Κουτσούκος. «Με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες. Αν πετύχει η διαπραγμάτευση, δεν έχουμε ανάγκη νέων δανειακών συμβάσεων, αυτό που περιγράφει ο κ. Λαφαζάνης είναι μια μεγάλη περιπέτεια», σχολίασε για τις δηλώσεις Λαφαζάνη. 

newsbeast.gr

Ίλιον News online: Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Αριστεράς, Κώστας Κοκκώνης

Ίλιον News online: Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Αριστεράς, Κώσ...: Καλό σου ταξίδι σύντροφε, Σ ήμερα έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύντροφος και αυθεντικός αγωνιστής, Κώστας Κοκκώνης.  Ένα...


ΣΥΡΙΖΑ ΙΛΙΟΥ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

      ΠΟΛΙΤΙΚΗ       
----11lianan
Tης ΛΙΑΝΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*  

Βλέπω πολλά κείμενα που προσπαθούν να αποποιηθούν κάθε σχέση του Κομμουνιστικού Κινήματος με την Αριστερά. Νομίζω ότι γίνονται πολλές παρανοήσεις και υπερβολές εδώ και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι άδικη η ισοπεδωτική κριτική στην Αριστερά και στους Αριστερούς σαν να είναι όλοι διαχειριστές ή πράκτορες τουσυστήματος και κυρίως σαν να βρίσκονται απέναντι από τουςκομμουνιστές. Ταυτίζουμε έτσι την Αριστερά με κάποια μορφώματα που υφαρπάζουν ιστορικά τον τίτλο της κάτι σαν τα «σοσιαλιστικά» και «εργατικά» κόμματα του Σρέντερ και του Μπλερ που κατάντησαν όργανα του κεφαλαίου και του του ιμπεριαλισμού.
Αν οι συγκυριακές ανάγκες εξανάγκασαν το ΚΚΕ να διαχωριστεί από μια ευνουχισμένη αριστερά δεν σημαίνει ότι η πραγματική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ χαρίζεται στο σύστημα.
Ελπίζω ότι θα γίνει κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση και θα διευκρινιστεί για ποια Αριστερά γινόταν λόγος και δεν θα κατανοείται ο διαχωρισμός με αντιθετικό και μηδενιστικό τρόπο.
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ δεν είναι η διαγραφή της Αριστεράς από το ΚΚΕ αλλά η διαγραφή μιας συγκεκριμένης «αριστεράς» που καπηλεύεται τους αγώνες της Αριστεράς.
Θα πέσουμε σε αντιφάσεις αν δεν κατανοήσουμε διαλεκτικά το ζήτημα και δεν θα μπορέσουμε να πούμε τι ήταν αυτοί που ακολούθησαν, αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, πλήρωσαν σαν Αριστεροί και με τη ζωή τους ακόμη αλλά δεν ήταν κομμουνιστές. Τι ήταν ο Γ. Λαμπράκης ο οποίος δεν ήταν κομμουνιστής; Τι ήταν οι δολοφονημένοι νεολαίοι της προδικτατορικής ΕΔΑ που δεν ήταν κομμουνιστές; Τι ήταν οι Λαμπράκηδες που δεν ήταν κομμουνιστές; Τι ήταν πχ ο πρόεδρος της ΕΔΑ, Ι. Πασσαλίδης που δεν ήταν κομμουνιστής; Τι ήταν οι σύμμαχοι στο Παλλαϊκό Μέτωπο του 36 και στο ΕΑΜ που δεν ήταν κομμουνιστές αλλά το συγκρότησαν με τους κομμουνιστές; Τι είναι οι συνεργαζόμενοι σήμερα με το ΚΚΕ, στο ΠΑΜΕ, στη ΠΑΣΕΒΕ, στο ΜΑΣ, στο Κίνημα Ειρήνης κλπ και σε διάφορα πολιτικά και συνδικαλιστικά επίπεδα οι οποίοι δεν είναι κομμουνιστές; Τι είναι αυτοί που ασπάζονται το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό πρόγραμμα του ΚΚΕ αλλά δεν φτάνουν μέχρι τον κομμουνισμό και την κομμουνιστική ιδεολογία;
Πρέπει να προσδιορίσουμε χθες και σήμερα την Αριστερά με τρόπο διαλεκτικό.
Μπορεί να κατατάσσουμε την Αριστερά ως πολιτικό ρεύμα, γενικά ή λεκτικά αντίθετο στο σύστημα και σε επί μέρους μέτρα αλλά στο εσωτερικό της έχει δυνάμεις και τμήματα που κατανοούν τη θέση τους ως ανατρεπτική του καπιταλισμού και αγωνίζονται γι αυτό αλλά δεν φτάνουν εκεί που φτάνουν οι κομμουνιστές. Τι κάνουμε με αυτούς; Τους στέλνουμε στην αστική τάξη ως... αριστερούς ή συνεργαζόμαστε μαζί τους ως Αριστερούς; Τι να είναι άραγε αν όχι Αριστεροί;
Προσοχή, παρόμοιοι αφορισμοί για την Αριστερά εξαιτίας μια παραποιημένης αριστεράς τύπου ΔΗΜΑΡ (και παλιότερα ΠΑΣΟΚ!) δεν μας πάει. Δεν χαρίζουμε την τίμια ιστορία της Αριστεράς και των Αριστερών επειδή αυτοί την καπηλεύονται για να υπονομεύουν και την ίδια την έννοια της Αριστεράς.
Να ξεχωρίζουμε για ποια Αριστερά μιλάμε και ποια αριστερά καταγγέλουμε όχι να πάρουμε τα κεφάλια των φυσικών συμμάχων μας για χάρη κανενός και έτσι για να «ξεχωρίζουμε». Μπορεί να λέμε άλλο κομμουνιστής και άλλο Αριστερός, και αυτό είναι μια ποιοτική διαφορά, αλλά δεν εννοούμε ως Αριστερό τον πουλημένο που καπηλεύεσαι το όνομα. Εννοούμε τον τίμιο αγωνιστή που δεν φτάνει στο ύψος να είναι κομμουνιστής.
Αν η Αριστερά είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό δυναμικό κίνημα που θέλει γενικά την αλλαγή του συστήματος, το ΚΚ είναι η κορυφή, η πρωτοπορία, αυτό που μετουσιώνει τα όνειρα της Αριστεράς σε πραγματικότητα με την καθοδήγηση της εργατικής τάξης και του λαού. Δεν πρέπει είναι αντίπαλος της Αριστεράς αλλά να αντλεί από αυτή δυνάμεις, συμμάχους και εφεδρείες. Είναι αντίπαλος κάθε μεταλλαγμένης σε υπηρέτη του συστήματος «αριστεράς». Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά της Αριστεράς και της «αριστεράς» που πρέπει να έχουμε υπόψη.

*  Η Λιάνα Κωνσταντίνου είναι μέλος της ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ Ραφήνας- Πικερμίου
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014